DNB meent dat trustkantoren sanctieregelgeving niet goed naleven

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

DNB zegt in de laatste nieuwsbrief dat trustkantoren de sanctieregelgeving niet goed zouden naleven. Die naleving is voor geen enkele ondernemer een makkelijke opgave.

In de sanctieregelgeving kennen we Nederlandse, Europese en UN-varianten met een hoog mandarijnenwetenschap gehalte. Verder zullen Nederlandse ondernemingen ook nog rekening moeten houden met de eigen sanctieregelgeving van landen met ‘lange armen’, zoals de Verenigde Staten en na de Brexit wellicht ook de UK.

Onderzoek

Ik ben al jaren benieuwd of er onafhankelijk onderzoek wordt gedaan naar een aantal elementaire vragen rondom die sanctieregelgeving:

  • Is de sanctieregelgeving voldoende makkelijk te vinden voor de regelgevingssubjecten; zorgen de respectievelijke overheden voor voldoende toegankelijke informatiebronnen.
  • Is de structuur van de sanctieregelgeving voldoende gemakkelijk te doorgronden en zo nee: op welke wijze kan daar verbetering in worden gebracht.
  • Mag van kleine ondernemingen worden verwacht dat zij de sanctieregelgeving kunnen doorgronden.
  • Mag van kleine ondernemingen worden verwacht dat zij in staat zijn om hun medewerkers zodanig op te leiden en instrueren dat zij de feiten respectievelijk patronen kunnen herkennen die op mogelijke overtreding van die sanctieregelgeving wijzen.

In het kader van de eigen transparantie van DNB ben ik zeer benieuwd naar de door de Bank gehanteerde onderzoeksopzet. Bijvoorbeeld welke op de sanctieregelgeving betrekking hebbende vragen zij hebben gesteld en aan de hand van welke maatstaven zij de onderzochte trustkantoren hebben beoordeeld. Uit het eerder genoemde artikel is dat niet op te maken.

Gezien de grote gevolgen voor ondernemingen als zij niet aan de compliance eisen voldoen, zou het goed zijn als er meer informatie beschikbaar zou komen, zowel over methodiek als over de wetenschappelijke onderbouwing. Als dat soort informatie er al zou zijn, is deze in ieder geval niet via de website van DNB te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: