Evaluatiecommissie personentoetsing door DNB en AFM

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Op de website van de AFM is op 18 mei jl. een bericht verschenen over de evaluatiecommissie die de personentoetsing door DNB en AFM gaat evalueren:

DNB en de AFM benoemen externe evaluatiecommissie toetsingsproces

DNB en de AFM hebben een externe evaluatiecommissie benoemd onder leiding van Annetje Ottow, om een evaluatie uit te voeren naar de toetsingen van DNB en de AFM en de ingezette versterkingen in het toetsingsproces door de toezichthouders in de afgelopen jaren. De evaluatiecommissie heeft het voornemen eind dit jaar met een rapport te komen. DNB en de AFM hebben deze evaluatie eerder aangekondigd in een brief aan de minister van Financiën die deze brief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De centrale onderzoeksvraag voor de commissie luidt: ‘Voorziet de huidige opzet van de toetsingen van bestuurders en commissarissen op geschiktheid en betrouwbaarheid en de daaruit voortvloeiende werkwijze van DNB en de AFM in een adequate uitvoering van de wettelijk opgelegde taken?

Naast Annetje Ottow hebben ook Janka Stoker en Jan Hommen zitting in de externe evaluatiecommissie. Annetje Ottow is decaan van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie van de Universiteit Utrecht en hoogleraar Economisch Publiekrecht aan dezelfde universiteit. Ze is gespecialiseerd in toezicht(houders), marktordening, mededinging en Europees recht.

Janka Stoker is onder andere hoogleraar ‘Leiderschap en Organisatieverandering’ en directeur van het leiderschaps-expertisecenter‎ ‘In the LEAD’ aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen.

Jan Hommen is onder andere voorzitter van de Raad van Commissarissen van Koninklijke Ahold NV en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Hij heeft gedurende zijn loopbaan bestuursfuncties bekleed bij Alcoa in de Verenigde Staten, Koninklijke Philips NV, ING Groep en KPMG Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: