Trustkantoren melden meer ongebruikelijke transacties

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Onlangs is het jaarverslag 2014 van FIU-Nederland uitgebracht. Uit het jaarverslag blijkt dat de inspanningen van FIU-Nederland om trustkantoren te informeren over de meldplicht ongebruikelijke transacties vruchten heben afgeworpen. Het aantal meldingen neemt toe en het aantal actieve melders is ook toegenomen ten opzichte van de voorgaande jaren.

Uit de statistieken blijkt dat het aantal meldingen is gegroeid van 38 in 2012, naar 88 in 2013 en vervolgens naar 201 in 2014. De groei in 2014 is waarschijnlijk veroorzaakt door meldingen die betrekking hebben op overtreding van de Europese sancties tegen Oekraïne en Rusland. In 2012 kwamen de meldingen van zes trustkantoren. In 2013 deden 22 trustkantoren meldingen. In 2014 was het aantal trustkantoren dat meldingen deed gegroeid naar 31. Opvallend is dat van de in 2014 gemelde 201 transacties er door FIU-Nederland 149 ‘verdacht’ zijn verklaard.

Nog steeds komen de meeste meldingen van ongebruikelijke transacties van geldtransactiekantoren (233.989 in 2014), banken (14.696 in 2014) en voertuigenhandelaars (3.871 in 2014).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: