Transparantie DNB | onderzoek onder stakeholders

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

In de nieuwste editie van het DNB Magazine wordt verslag gedaan van een onderzoek onder stakeholders, waartoe ook de onder toezicht staande ondernemingen zoals trustkantoren worden gerekend.

Uit het verslag blijkt dat de communicatie door DNB wel wat moderner en aansprakender kan. Als de toezichthouder risico’s signaleert, dan zien de stakeholders graag dat DNB meer toelichting geeft en ruimte maakt voor bespreking. Ook willen de stakeholders dat de toezichthouder duidelijker aangeeft aan welke verwachtingen ze moeten voldoen. Er is behoefte aan uitleg over de toezichtstrategie, inclusief beantwoording van vragen waarom DNB bepaalde eisen stelt en wat het oplevert. De ondervraagden ervaren een verschil tussen mondelinge en geschreven informatie, wat verwarring kan wekken. Over de themaonderzoeken wordt in het verslag vermeld dat het stakeholders niet altijd even duidelijk is waarom DNB het onderzoek doet en waarvoor. DNB wil bij elk onderzoek drie communicatiemomenten inbouwen, ten eerste de aankondiging, ten tweede een update over de voortgang en tot slot een duidelijk verslag van de belangrijkste bevindingen. In het verslag wordt uitgesproken dat transparantie een speerpunt van DNB is.

Mijn aantekening: op dit moment is er over veel thema’s op het gebied van compliance door trustkantoren onduidelijkheid. Trustkantoren hebben soms de indruk dat het beleid en de uitleg van de regelgeving tijdens de toezichtbezoeken wordt bedacht, wat natuurlijk een verkeerde volgorde is. Het is te hopen dat de informatievoorziening van DNB over onderwerpen die trustkantoren aangaan zal verbeteren.

Meer informatie:

DNB Magazine nr. 2 van 2015, te zijner tijd te vinden via het digitale archief (bij het afsluiten van dit artikel stond magazine nr. 2 er nog niet bij).

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: