Toezichtthema’s 2017 | DNB

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

DNB heeft de toezichtthema’s voor 2017 bekend gemaakt via dit document (pdf). Op pagina 14 schrijft DNB:

2.4.3 Trustkantoren

Uitdaging : geïnternaliseerde integere cultuur
Door het fiscaal aantrekkelijke vestigingsklimaat heeft Nederland een omvangrijke trustsector. Deze brengt een relatief groot integriteitrisico met zich en daarmee ook een reputatierisico voor de Nederlandse financiële sector. Niet alle trustkantoren beheersen het integriteitrisico afdoende. De hoofdoorzaak hiervan is dat deze kantoren een onvoldoende integere bedrijfscultuur kennen: de letter van de wet wordt mechanisch toegepast en mitigatie van risico’s vindt vooral plaats nadat DNB deze expliciet onder de aandacht heeft gebracht.

Waar willen we over vier jaar staan?
De beheersing van integriteitrisico’s door trustkantoren is op orde. De sector neemt eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van risico-identificatie en -mitigatie en heeft het belang van integriteit ingebed in de bedrijfscultuur. DNB houdt hier scherp toezicht op door middel van thematisch en individueel onderzoek en in samenwerking met haar partners in het Financieel Expertise Centrum (FEC).

Op pagina 26 staat in paragraaf 3.4:

Het beleid gericht op een fiscaal aantrekkelijk vestigingsklimaat heeft daarbij geleid tot een omvangrijke  trust-sector die een relatief groot integriteitsrisico met  zich meebrengt en daarmee ook een reputatierisico voor  de Nederlandse financiële sector vertegenwoordigt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: