Nederlandse terroristenlijst uitgebreid, verdere uitbreiding te verwachten

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Nederland heeft een nieuwe versie van de eigen terroristenlijst bekend gemaakt.
De lijst kan zowel in excel-formaat als in pdf-formaat worden gedownload. Verder is er een plaatje (pdf) met uitleg van het waarom van deze lijst.

Uit de zesde voortgangsrapportage inzake terrorismebestrijding blijkt dat de verwachting is dat de Nederlandse lijst verder zal worden uitgebreid:

Stand van zaken
Sinds december 2013 heeft de Minister van Buitenlandse Zaken in overeenstemming met de Ministers van Financiën en Veiligheid en Justitie 38 personen toegevoegd aan de nationale terrorismelijst, waarvan 9 sinds de vorige voortgangsrapportage.
In totaal staan er 48 personen en drie organisaties op de nationale terrorismelijst. [1] De tegoeden van deze personen en organisaties zijn bevroren en het is verboden om geld aan hen over te maken.

Recente ontwikkelingen
Het kabinet zet in op het bevriezen van de tegoeden van terroristen en terroristische organisaties. Het afgelopen jaar is het aantal namen op de nationale terrorismelijst [2] flink toegenomen. Dit aantal zal, in lijn met internationale afspraken en verplichtingen, naar verwachting de komende periode nog verder toenemen.
Op 15 juni 2016 heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een informele internationale bijeenkomst georganiseerd. Het doel van de bijeenkomst was het delen van de verschillende manieren waarop landen VN VR Resolutie 1373 hebben geïmplementeerd en geoperationaliseerd alsmede te komen tot een gezamenlijke uitvoering en coördinatie van de Resolutie. VN VR resolutie 1373 (2001) schept voor VN-lidstaten een internationaal bindende verplichting het financieren van terrorisme te bestrijden en de tegoeden, andere financiële activa of andere economische middelen van personen en organisaties die zich bezighouden met terroristische activiteiten, te bevriezen.

NB Ik kon niet vinden waar noten [1] en [2] naar verwijzen binnen het document.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: