Terrorismefinancieringsbestrijding

door Ellen Timmer

In recent beantwoorde kamervragen komt aan de orde wat van de financiële sector op dat terrein wordt verwacht. Hoewel bestrijding van terrorismefinanciering onderwerp is van een wet die voor veel ondernemers geldt, de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), blijft voor veel ondernemers schimmig wat ze er überhaupt aan kunnen doen (even los van de vraag of het terrorisme wel hier wordt gefinancierd).
Uit de beantwoording komt naar voren dat de overheid met name veel verwacht van banken, betaalinstellingen en trustkantoren.

Na de bekende mantra’s over poortwachters en over hoe nuttig de regelgeving wel is, komen er enige concrete zaken naar voren.
Enkele punten vermeld ik hierna, met daarna een citaat uit de beantwoording.

  • Ondernemingen die te maken hebben met grootschalige geldstromen dienen hun analysecapaciteit te vergroten.

Ook is het oordeel van DNB dat de kennis- en informatiepositie van veel instellingen over methoden van terrorismefinanciering verbeterd moet worden. Vooral bij banken en betaalinstellingen (zoals «payment service providers») die te maken hebben met grootschalige geldstromen, dient de analysecapaciteit vergroot te worden, zo laat DNB mij weten.

  • Een FEC-project dient guidance voor financiële instellingen op te leveren. Deze guidance zal geheim zijn.

Tevens wordt naar aanleiding van dit identificerend onderzoek samengewerkt in een terrorismefinanciering-project van het Financieel Expertise Centrum (FEC). Dit project van het FEC zal resulteren in voorlichting voor financiële instellingen om zo de kennis van deze instellingen te verbeteren. Omdat het gevoelige informatie betreft, zal deze informatie waarschijnlijk niet publiek ter beschikking worden gesteld.

  • Europese regelgeving inzake geldtransporten wordt verbeterd.

mij lijkt denkbaar dat bijvoorbeeld de bestaande Europese regulering van grensoverschrijdende geldtransporten wordt aangescherpt.

  • De Europese FIU’s gaan beter samenwerken.

Op dit moment wordt gewerkt aan voorstellen om te komen tot een versterking van de bevoegdheden van (en samenwerking tussen) FIU’s van verschillende landen, zodat zij snelle toegang hebben tot noodzakelijke gegevens. Daarnaast worden verbeteringen in regulering omtrent non-bancaire betaaldiensten en een effectievere werkwijze van bevriezing van tegoeden door de gehele EU voorgestaan.

Meer informatie: antwoorden op kamervragen, 22 december 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: