Kansspelautoriteit publiceert factsheet gericht op trustkantoren

door Ellen Timmer

De Nederlandse Kansspelautoriteit schrijft in een bericht op de site:

De raad van bestuur van de Kansspelautoriteit heeft geconstateerd dat trustkantoren, kantoren die zich bezighouden met het beheren van vennootschappen, in toenemende mate (trust)diensten verlenen aan aanbieders van illegale kansspelen. Dit is in strijd met de wet. Daarom een factsheet met adviezen en een algemene waarschuwing.

In de factsheet schrijft de Kansspelautoriteit onder meer (Wok = Wet op de Kansspelen):

In door de Kansspelautoriteit ingestelde onderzoeken beroepen trustkantoren zich op hun fiduciaire, faciliterende rol en verklaren geen weet te hebben van of betrokken te zijn bij de activiteiten van de kansspelbedrijven die zij als cliënt hebben geaccepteerd.

De Raad stelt hierover het volgende.

Ingevolge de Wet toezicht trustkantoren (hierna: Wtt) en de Regeling integere bedrijfsvoering Wet toezicht trustkantoren (hierna: Rib Wtt) zijn trustkantoren verplicht om hun cliënt te kennen en integriteitsrisico’s te identificeren en te beheersen. Integriteitsrisico’s ontstaan bij ontoereikende naleving van wettelijke bepalingen. De dienstverlening van een trustkantoor mag dus niet (mede) tot gevolg hebben dat een wettelijke bepaling (bijvoorbeeld de Wok) wordt overtreden door haar cliënt. (…)

Algemene waarschuwing

Trustkantoren worden daarom gewaarschuwd  dat ook zij geconfronteerd kunnen worden met  onderzoeken en handhavende maatregelen van  de Kansspelautoriteit.

  • Trustkantoren die als bestuurder optreden voor kansspelaanbieders kunnen verantwoordelijk worden gehouden voor hetgeen onder hun directie plaatsvindt;
  • Trustkantoren die (trust)diensten verlenen aan kansspelaanbieders kunnen medeverantwoordelijk worden gehouden voor het kansspelaanbod aangezien hun dienstverlening dit aanbod mede mogelijk maakt;
  • Aan trustkantoren die onder de toekomstige Wet Kansspelen op Afstand een vergunning aanvragen of bij zo’n aanvraag betrokken zijn, zal de vraag kunnen worden voorgelegd of zij beschikken over beleid ter toetsing van de naleving van de Nederlandse kansspelwetgeving door het bedrijf waarvoor zij optreden en of zij kunnen aantonen dat dat bedrijf ook aan deze wetgeving voldoet;

In gevallen waarin Nederlandse  trustkantoren of buitenlandse  trustkantoren die trustdiensten in  Nederland verrichten, betrokken zijn  bij het illegaal aanbieden van  kansspelen, zal De Nederlandsche Bank  N.V., als toezichthouder op de  trustkantoren, hierover worden  geïnformeerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: