Managers trustkantoor aansprakelijk voor belastingfraude

door Ellen Timmer

Onlangs is een uitspraak in het nieuws gekomen waarin twee statutair bestuurders van een trustkantoor werden veroordeeld. In de publiciteit wordt ten onrechte de indruk gewekt dat alle werknemers van trustkantoren zich zorgen moeten maken. Dat is niet juist, want er is niets nieuws onder de zon.
In deze uitspraak is de grondslag voor de aansprakelijkheid onrechtmatige daad, een grondslag die de belastingdienst niet altijd hanteert. Immers, de invorderingswet biedt de belastingdienst andere mogelijkheden, die vaak makkelijker zijn. Verder zijn er ook de nodige andere juridische mogelijkheden waarmee iedereen die bij een belastingplichtige betrokken is (de bestuurder, de controller, de accountant, de belastingadviseur, enzovoorts) kan worden aangepakt als feitelijk kan worden onderbouwd dat men bewust meewerkte aan belastingfraude.

Die bewuste medewerking is bij witwassen zelfs niet eens nodig. Via een bericht op Bijzonder Strafrecht werd ik geattendeerd op het artikel van C.T. van Weerd en D.J.P. van Omme in Tijdschrift voor Sanctierecht & Onderneming, getiteld “Bescherm de goede trouw, ook bij witwassen” (betaalmuur). Uit de introductie blijkt dat de strafrechtelijke witwasdefinitie zo ruim is, dat ook onschuldige burgers met de strafbepaling geconfronteerd kunnen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: