Grootbanken ontwikkelen zich tot de nieuwe wetgever en toezichthouder bij trustkantoren

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Een ontwikkeling die al enige tijd gaande is, is dat banken in het kader van hun nationale en internationale naleefverplichtingen bepaalde groepen personen en organisaties van hun dienstverlening uitsluiten.

Daartoe behoren onder meer trustkantoren, ondernemingen met een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) op grond van de Wet toezicht trustkantoren (Wtt), die de zgn. ‘doelvennootschappen’ beheren. Er zijn in Nederland nog maar weinig banken waar trustkantoren voor zichzelf en hun doelvennootschappen rekeningen kunnen afsluiten. De banken die trustkantoren wel accepteren stellen hoge eisen en sturen hoge rekeningen voor hun dienstverlening.

Beïnvloeding bedrijfsvoering

Uit een bericht in het FD van vandaag kan worden opgemaakt dat banken nog verder gaan, aangezien bepaalde banken de bedrijfsvoering van trustkantoren willen sturen via extra regels die zij opleggen.

Blijkens het artikel heeft ING met een groep trustkantoren een raamovereenkomst gesloten, waarin deze bank aan die trustkantoren voorschrijft hoe zij invulling moeten geven aan hun naleefverplichtingen op grond van onder meer Wtt en de fiscale regelgeving.

Een andere grootbank, ABN Amro, eist volgens het artikel dat trustkantoren zich niet meer met belastingontwijking (wat iets anders is dan belastingfraude!) mogen bezig houden. Deze bank wil het fiscale beleid van trustkantoren toetsen. En overigens: het begrip ‘belastingontwijking’ is een niet gedefinieerd begrip; wat het inhoudt weet niemand (de beste stuurlui staan op wal).

Ook de Rabobank wil trustkantoren op een andere manier gaan beoordelen.

Toekomst

Deze ontwikkeling biedt perspectief voor de toekomst. Daarbij denk ik aan het volgende.

Als de banken een intensieve controle gaan uitvoeren op de door hen bediende trustkantoren en hun doelvennootschappen, bespaart dit werk voor DNB en kan DNB de jaarlijkse rekening aan trustkantoren aanzienlijk verlagen. Wellicht kunnen de banken ook taken van de belastingdienst overnemen en kan de door trustkantoren en hun doelvennootschappen betaalde belasting omlaag.

Het lijkt er op dat zo een belangrijke nieuwe stap wordt gezet bij privatisering van overheidstaken.

NB Overigens ontbreekt een forum voor discussie over de juistheid van de naleefkundige voorschriften die banken aan trustkantoren opleggen.

Meer informatie:

 • Banken scherpen beleid trustkantoren aan, Gaby de Groot en Siem Eikelenboom, FD 22 mei 2017
 • In dezelfde editie van het FD staat een artikel ING te scheutig met klantgegevens, waarin wordt gemeld dat deze bank in België is veroordeeld wegens ten onrechte verstrekken van klantgegevens aan de Belgische pendant van FIU-Nederland. Het naleven kan dus ook te ver gaan.

Dit bericht staat ook op mijn algemene weblog.

2 reacties to “Grootbanken ontwikkelen zich tot de nieuwe wetgever en toezichthouder bij trustkantoren”

 1. Het is een volstrekt ongewenste situatie, dat de grootbanken bewust een ongelijk speelveld creëren voor een vergunningplichtige en gereguleerde dienstensector. Er is immers al een wettelijk raamwerk waarbinnen doelvennootschappen en trustkantoren zich dienen te bewegen. De thans in gang gezette beweging leidt tot een ongecontroleerde dominante marktpositie van enkele aanbieders – systeembanken – in de markt, hetgeen we volgens mij op andere terreinen mededingingsrechtelijk ook niet aanvaardbaar vinden. Waarom in de trustsector dan wel?

  • Mee eens dat het vreemd is dat de grootbanken hun eigen belastingrecht en wet toezicht trustkantoren creëren.
   Het doet denken aan de manier waarop met de sanctieregelgeving wordt omgegaan: banken stellen op dat gebied aan hun klanten soms hogere eisen dan de regels zelf.

   Het is ongewenst dat ondernemingen in het kader van hun naleefverplichtingen (compliance) zich ontwikkelen tot pseudowetgever.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: