“Vereenvoudigde” vaststelling jaarrekening bij doelvennootschappen

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

Ook doelvennootschappen in de vorm van een bv kunnen met de “vereenvoudigde” vaststelling van de jaarrekening op grond van het nieuwe (flex-)bv recht (artikel 210 lid 5 BW2) te maken krijgen, nl. in die situaties dat de enig aandeelhouder van de doelvennootschap directeur is van de doelvennootschap. Dit kan zich ook in een holdingsituatie voordoen (==> holding is enig aandeelhouder én directeur van de deelneming).
Gevolg van het nieuwe artikel 210 lid 5 BW2 is dat het opmaken van de jaarrekening door de directie (dient binnen elf maanden te gebeuren) meteen “vaststelling” oplevert zodat de publicatiestukken binnen acht dagen daarna dienen te worden gedeponeerd. In veel nieuwe bv-statuten is artikel 210 lid 5 BW2 overgenomen, omdat er notarissen zijn die zich de gevolgen van de toepasselijkheid van deze bepaling niet realiseren.
Inmiddels is er reparatiewetgeving aangekondigd. Over de vraag of die reparatiewet een oplossing biedt en over het begrip “opmaken” in de zin van BW2 wordt op mijn flex-bv weblog gediscussieerd door notaris Wessel Bossen en accountant Anton Dieleman. Voor de liefhebbers.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: