Iedere statutair bestuurder die van meer dan één rechtspersoon bestuurder is, heeft straks een Wtt 2018 vergunning nodig

door Ellen Timmer

Een van de fascinerende aspecten van de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018) is dat twee heel gewone activiteiten, het zijn van statutair bestuurder van rechtspersonen en het verlenen van domicilie, vergunningplichtig zijn gemaakt. Dit staat op gespannen voet met Europees recht, nu hier de uitzondering voor financiële diensten niet van toepassing is.

Op 5 oktober jl. is een wetsvoorstel ingediend dat de toepasselijkheid van de Wtt 2018 uitbreidt tot iedereen die statutair bestuurder is van meer dan één rechtspersoon. Trustkantoren, dus ondernemingen met een vergunning op grond van Wtt 2018, zullen zich in de handen wrijven omdat hun business bevorderd zal gaan worden.

Voor de rest van het bedrijfsleven, waarin het veelvuldig voorkomt dat iemand meerdere bestuurderschappen heeft, wordt de situatie dramatisch. Al zal men het misschien nu nog niet door hebben.

Er worden nog meer wijzigingen in Wtt 2018 voorgesteld. Artikel II van het wetsvoorstel luidt:

ARTIKEL II

De Wet toezicht trustkantoren 2018 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, eerste lid, wordt de begripsomschrijving van “trustdienst” als volgt gewijzigd:

1. Onderdeel a komt te luiden:
a. het optreden als bestuurder van een rechtspersoon of vennoot van een vennootschap die niet tot dezelfde groep behoort als degene die bestuurder of vennoot is ten behoeve van een cliënt;

2. De aanhef van onderdeel b komt te luiden:
b. natuurlijke personen, rechtspersonen of vennootschappen die een adres of postadres ter beschikking stellen, als bedoeld in de artikelen 11, eerste lid, onderdeel c, en 14, eerste lid, onderdeel c, van de Handelsregisterwet 2007, aan een rechtspersoon of vennootschap die niet tot dezelfde groep behoort als het trustkantoor, indien ten minste één van de volgende aanvullende werkzaamheden wordt verricht ten behoeve van die rechtspersoon of vennootschap of ten behoeve van een tot dezelfde groep als die rechtspersoon of vennootschap behorende natuurlijke persoon, rechtspersoon of vennootschap:

B

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder vervanging van de puntkomma door een punt aan het slot van het eerste lid, onderdeel d, vervalt het eerste lid, onderdeel e.

2. In het derde lid wordt, onder verlettering van onderdeel g tot onderdeel h, na onderdeel f een onderdeel ingevoegd, luidende:
g. de formele en feitelijke zeggenschapsstructuur van de groep waartoe het trustkantoor behoort;

C

Artikel 39, tweede lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. Aan het slot van onderdeel d vervalt “en”.

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel e door een puntkomma wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:
f. indien er belastingadvies is ingewonnen door het trustkantoor, de cliënt of de doelvennootschap:
1°. het volledige advies voorzien van de volledige (statutaire) namen van de betrokken adviseurs en de datum van afgifte van het belastingadvies;
2°. vermelding of er uitvoering is gegeven aan het belastingadvies;
3°. vermelding of het advies is gegeven door het trustkantoor of door een natuurlijke persoon, rechtspersoon of vennootschap die deel uitmaakt van dezelfde groep als het trustkantoor.

D

In artikel 51 wordt na “in afwijking van artikel 49” ingevoegd “of 50”.

 

 

Meer informatie:

Wijzigingswet financiële markten 2024

Tags:

One Comment to “Iedere statutair bestuurder die van meer dan één rechtspersoon bestuurder is, heeft straks een Wtt 2018 vergunning nodig”

  1. Beste Ellen

    Geldt dit ook voor directeuren die voor meerdere vennootschappen directeur zijn in dezelfde groep (Holding, werkmaatschappijen etc) en directeur zijn in gelieerde vennootschappen?

    Daarnaast is de DNB hard bezig om kleine en middelgrote trustkantoren onrendabel te maken, de contributie DNB is met meer dan 20% verhoogd. Ik vindt dat wij dit niet langer moeten accepteren.

    Wordt het geen tijd om eens te gaan procederen?

    De overheid is hard bezig het bedrijfsleven in Nederland kapot te maken.

    Vriendelijke groeten

    Harry Blik

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.