Het kan niemand ontgaan dat trustkantoren en hun ‘doelvennootschappen’ (brievenbusmaatschappijen) weer in de schijnwerper staan, dankzij Panama, een land dat onlangs door de FATF is verwijderd uit de lijst van landen met tekortkomingen (zie DNB bericht).
Panama Papers is een project van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties en valt onder het Center for Public Integrity in Washington. Journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad vormen het Nederlands ICIJ-team dat met de Panama Papers bezig is. Verwacht mag worden dat Trouw en het FD de belangrijkste onthullingen zullen gaan doen.
Boeiend is in dit verband dat cybercrime een belangrijke rol speelt bij het opsporen van deze informatie.
We gaan zien waar het toe zal leiden.
Meer informatie:
- Informatie over het Panama Papers team, aan het slot van het bericht (Trouw)
- Panama Papers website (waar ik zo snel niet kon vinden wie er achter zit)
- Bericht accountant.nl
—
Aanvulling 6 april 2016
Gisteren bij Bureau Buitenland gehoord dat er opvallend weinig Amerikanen voorkomen in de Panama Papers. BB twittert:
“Amerikanen willen geen belastinggeld verliezen, zelf laten ze buitenlanders in hun belastingparadijsjes rekening openen.” –@RoelJanssen2go
— Bureau Buitenland (@bbvpro) 5 april 2016
en
Waarom duiken er zo weinig Amerikanen op uit de Panama-papers? Zometeen @bbvpro, met @RoelJanssen2go , 20 u @NPORadio1
— Chris Kijne (@Chrkij) 5 april 2016
Podcasts van Bureau Buitenland zijn via dit adres te vinden.
Aanvulling 10 april 2016
Op de BNR site is een interview met Privacy First verschenen waarin zij zeggen dat het onjuist is dat namen van privépersonen bekend worden gemaakt, terwijl niet vaststaat dat zij zich aan criminele handelingen hebben schuldig gemaakt. Privacy First vindt dat overheid en opsporingsinstanties onderzoek naar de mensen in de database moeten doen.