Panama in Nederland

door Ellen Timmer

Het kan niemand ontgaan dat trustkantoren en hun ‘doelvennootschappen’ (brievenbusmaatschappijen) weer in de schijnwerper staan, dankzij Panama, een land dat onlangs door de FATF is verwijderd uit de lijst van landen met tekortkomingen (zie DNB bericht).
Panama Papers is een project van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een Amerikaanse organisatie van onderzoeksjournalisten die gefinancierd wordt met subsidiegeld en donaties en valt onder het Center for Public Integrity in Washington. Journalisten van Trouw en Het Financieele Dagblad vormen het Nederlands ICIJ-team dat met de Panama Papers bezig is. Verwacht mag worden dat Trouw en het FD de belangrijkste onthullingen zullen gaan doen.

Boeiend is in dit verband dat cybercrime een belangrijke rol speelt bij het opsporen van deze informatie.

We gaan zien waar het toe zal leiden.

Meer informatie:

Aanvulling 6 april 2016
Gisteren bij Bureau Buitenland gehoord dat er opvallend weinig Amerikanen voorkomen in de Panama Papers. BB twittert:

 

en

 

Podcasts van Bureau Buitenland zijn via dit adres te vinden.

Aanvulling 10 april 2016
Op de BNR site is een interview met Privacy First verschenen waarin zij zeggen dat het onjuist is dat namen van privépersonen bekend worden gemaakt, terwijl niet vaststaat dat zij zich aan criminele handelingen hebben schuldig gemaakt. Privacy First vindt dat overheid en opsporingsinstanties onderzoek naar de mensen in de database moeten doen.

One Comment to “Panama in Nederland”

  1. Over het aspect van de diefstal van vertrouwelijke cliëntengegevens gaat ook het artikel “Panama Papers en de renaissance van de postduif”, http://www.mr-online.nl/weblogs/dutch-business-lawyers-abroad/30189-panama-papers-en-de-renaissance-van-de-postduif

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: