DNB constateert verbeteringen bij trustkantoren

door Ellen Timmer

In een bericht in de nieuwsbrief van februari 2013 meldt DNB dat er bij trustkantoren verbeteringen zijn geconstateerd:

Red flags, de grote risico’s, onderzocht en aangepakt

Nieuwsbericht
Datum 15 februari 2013

Bevindingen en aanbevelingen van DNB zijn ter harte genomen. Veel trustkantoren toonden significante verbeteringen.

In 2012 heeft DNB in het project ‘red flags’ onderzoek gedaan naar elf trustkantoren. ‘Red flags’ zijn indicatoren op grond waarvan DNB een aanzienlijk integriteitsrisico vermoedt bij een individueel trustkantoor.

In 2012 heeft DNB in het project ‘red flags’ onderzoek gedaan naar elf trustkantoren. ‘Red flags’ zijn indicatoren op grond waarvan DNB een aanzienlijk integriteitsrisico vermoedt bij een individueel trustkantoor. Bij trustkantoren waar DNB in de onderzoeken heeft geconstateerd dat deze risico’s inderdaad aanwezig waren, hebben de trustkantoren op korte termijn maatregelen moeten nemen om de risico’s te mitigeren. In dat traject heeft DNB opgetreden door trustkantoren een plan van aanpak te laten opstellen en uitvoeren en in enkele gevallen heeft DNB maatregelen, waaronder aanwijzingen en normoverdragende gesprekken, getroffen.

Red flags
DNB heeft verschillende redenen om bepaalde gedragingen of omstandigheden als ‘red flag’ aan te merken. Zaken als track record, waaronder de bevindingen en conclusies van eerdere toezichtbezoeken, signalen uit de markt en eigen onderzoek van DNB kúnnen aanwijzingen leveren voor het bestaan van red flags bij een trustkantoor. Ook het accepteren van klanten die eerder door andere trustkantoren  zijn afgewezen om compliance/integriteitsredenen, is een potentiële red flag. Een combinatie van meerdere red flags bij één trustkantoor maakt DNB extra alert op mogelijke integriteitsrisico’s bij het betreffende trustkantoor.

Track-record
Een van de redenen om bij een trustkantoor een ‘red flag’ onderzoek te verrichten, kan gelegen zijn in eerdere bevindingen van DNB naar aanleiding van toezichtbezoeken bij het betreffende trustkantoor. In 2012 zijn in totaal zes trustkantoren om die reden nader onder de loep genomen. Het ging daarbij hoofdzakelijk om trustkantoren die in zorgwekkende mate onder de vereisten van de Wtt en Rib opereerden, zoals bleek uit eerdere bezoeken van de toezichthouder in 2011. Hierbij ging het vooral om elementaire informatie die ontbrak in de cliëntacceptatiedossiers en/of de kennis van de herkomst en bestemming van middelen serieus tekortschoot.

Verbeteringen
In 2012 heeft DNB kunnen constateren dat de meeste van deze trustkantoren de bevindingen en conclusies van DNB  uit 2011 serieus ter hand hadden genomen. Deze trustkantoren toonden significante verbeteringen op de eerdere geconstateerde gebreken. In bepaalde gevallen bewerkstelligde het trustkantoor deze verbeteringen zelf, in andere gevallen deden de trustkantoren daarvoor (mede) een beroep op een externe compliance officer.

In één geval bleek een trustkantoor echter onvoldoende vorderingen te hebben geboekt. DNB acht dit een zeer onwenselijke situatie en heeft in dit individuele geval een formele maatregel getroffen om het trustkantoor alsnog te bewegen de tekortkomingen op te lossen.

Geweigerde klanten
Tevens heeft DNB in 2012 vier ‘red flag’ onderzoeken gedaan bij trustkantoren die een prospect accepteerden die eerder bij een ander trustkantoor was geweigerd omwille van compliance-/integriteitsredenen. In twee gevallen is geconstateerd dat het trustkantoor de cliëntacceptatiedossiers en/of kennis van de herkomst en bestemming van middelen onvoldoende op orde heeft. Dit type klanten brengt mogelijk hogere integriteitsrisico’s mee voor het trustkantoor en vraagt om een extra kritische toets door het trustkantoor bij de cliëntacceptatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: