“Vereenvoudigde” vaststelling jaarrekening bij doelvennootschappen

door Ellen Timmer

Ook doelvennootschappen in de vorm van een bv kunnen met de “vereenvoudigde” vaststelling van de jaarrekening op grond van het nieuwe (flex-)bv recht (artikel 210 lid 5 BW2) te maken krijgen, nl. in die situaties dat de enig aandeelhouder van de doelvennootschap directeur is van de doelvennootschap. Dit kan zich ook in een holdingsituatie voordoen (==> holding is enig aandeelhouder én directeur van de deelneming).
Gevolg van het nieuwe artikel 210 lid 5 BW2 is dat het opmaken van de jaarrekening door de directie (dient binnen elf maanden te gebeuren) meteen “vaststelling” oplevert zodat de publicatiestukken binnen acht dagen daarna dienen te worden gedeponeerd. In veel nieuwe bv-statuten is artikel 210 lid 5 BW2 overgenomen, omdat er notarissen zijn die zich de gevolgen van de toepasselijkheid van deze bepaling niet realiseren.
Inmiddels is er reparatiewetgeving aangekondigd. Over de vraag of die reparatiewet een oplossing biedt en over het begrip “opmaken” in de zin van BW2 wordt op mijn flex-bv weblog gediscussieerd door notaris Wessel Bossen en accountant Anton Dieleman. Voor de liefhebbers.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.