Trustkantoren in “Thema’s DNB Toezicht 2013”: Wwft en concernfinancieringsmaatschappijen

door Ellen Timmer, advocaat ondernemingsrecht @Pellicaan

In “Thema’s DNB Toezicht 2013” worden trustkantoren op een aantal plaatsen genoemd.

Witwasbestrijding

In hoofdstuk 5, Sterk bestuur, integere cultuur, paragraaf 5.3, pagina 25, wordt melding gemaakt van extra aandacht voor witwasbestrijding:

DNB gaat dit jaar daarom bij banken, verzekeraars en trustkantoren onderzoek doen naar de kwaliteit van hun voortdurende controle van cliënten en transacties in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Financiële instellingen zijn op grond van de Wwft verplicht om ongebruikelijke transacties te melden aan de Financial Intelligence Unit Nederland. Door de transacties en activiteiten van cliënten te monitoren zijn instellingen beter in staat om dit soort transacties te herkennen. Daarnaast onderzoekt DNB bij de schadeverzekeraars de naleving van de Sanctiewet, waarmee overigens al in het najaar 2012 is gestart.

DNB verwacht van de instellingen dat zij binnen alle lagen van de organisatie overtuigd zijn van nut en noodzaak van naleving van deze wetgeving. Dit dient zich bij alle instellingen te uiten in een duidelijke inzet en prioriteitenstelling gericht op naleving van anti-witwas-wetgeving. Dit betekent onder andere dat het ongewenst is compliancetaken over te dragen naar eerstelijnsfuncties en budgetten en capaciteit van de compliancefuncties te verminderen. Ook moeten de geautomatiseerde systemen voor de monitoringstaken adequaat zijn en rekening houden met de risicoclassificaties van cliënten.

DNB gaat in 2013 onderzoek doen bij de grote banken, verzekeraars en trustkantoren. In het eerste kwartaal zullen deze instellingen worden aangeschreven met het verzoek een vragenlijst in te vullen die inzicht moet geven in de wijze waarop zij de voortdurende controle vormgeven. Naar aanleiding daarvan zullen in het tweede kwartaal ter plaatse onderzoeken plaatsvinden. Mogelijk zullen er transacties worden opgevraagd. Tevens zal DNB in het tweede kwartaal een bijeenkomst organiseren om met de sector in gesprek te gaan over het naleven van de normen. De bevindingen, inclusief mogelijke good practices, zullen met de sector worden gedeeld.

Concernfinancieringsmaatschappijen

In paragraaf 5.6, schaduwbankieren door concernfinancieringsmaatschappijen, pagina 27, wordt gezegd dat DNB vermoedt dat een deel van de in Nederland gevestigde concernfinancieringsmaatschappijen (CFM’s) niet voldoet aan de wettelijke vereisten voor ontheffing van een bankvergunning. DNB start daarom dit jaar een onderzoek naar de activiteiten van de CFM’s. DNB schrijft

Van faciliterende instellingen zoals trustkantoren verwacht DNB dat zij zich bewust zijn van hun rol bij het voorkomen van illegale activiteiten door CFM’s.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: