Kruislingse compliance bij trustkantoren, mededeling DNB van 27 april 2012

door Compliance Platform Trustkantoren

Onderstaande vraag & antwoord verschenen op de DNB site.

Vraag:
Is kruislingse compliance bij Trustkantoren toegestaan?

Antwoord:
Nee.

Binnen een Trustkantoor dient sprake te zijn van een adequate functiescheiding. Wanneer het kantoor in omvang zodanig klein is dat geen onafhankelijke compliancefunctionaris kan worden aangesteld, komt het in de praktijk voor dat één of meer bestuursleden van twee kantoren bij elkander deze functie vervullen. In dergelijke gevallen is er sprake van kruislingse compliance. Hierbij zijn twee vormen te onderscheiden:
Het bestuurslid van een 1-hoofdig trustkantoor voert de compliance functie uit voor een bestuurslid van een ander 1-hoofdig trustkantoor, en vice versa;
Bestuursleden van een 2-hoofdige trustkantoor voeren over en weer de compliance functie uit voor de dossiers waar de andere bestuurder verantwoordelijk voor is.

Bovengenoemde praktijken brengen volgens DNB teveel risico’s voor belangenverstrengeling met zich mee. Hoewel beide bestuursleden (in beide varianten) weliswaar belang hebben bij een goed functionerende compliancefunctie, bestaat het risico dat deze bestuurders het moeilijk vinden compliance issues bij de andere bestuurder aan te kaarten, of stevig op mitigerende maatregelen aan te sturen. Hij/zij is immers voor goedkeuring op hun eigen compliance weer afhankelijk van de andere bestuurder.

Feitelijke onafhankelijkheid wordt dus voor DNB de toetsnorm, aangezien formele onafhankelijkheid op zichzelf onvoldoende garantie biedt voor onafhankelijk functioneren

Het hierboven geformuleerde standpunt zal wettelijk worden verankerd bij het verworden van de Regeling integere bedrijfsvoering (Rib) tot ministerieel besluit (verwacht medio 2012). Vooruitlopend hierop zal in de praktijk bij nieuwe vergunningaanvragen dit standpunt al worden geëffectueerd. Wanneer in de huidige praktijk sprake is van kruislingse compliance dient dit binnen een jaar te worden uitgefaseerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: